Adatvédelmi tájékoztató: A felhasználói élmény fokozása és a személyre szabott legjobb ajánlatok érdekében, valamint kényelmi illetve statisztikai célból weboldalunk  cookikat (sütiket) tárol a készülékén és webszervereken. Ezen adatok tárolásának módját a “Beállítások” feliratra kattintva tudja módosítani. Abban az esetben, ha hozzájárul a sütik használatához, kattintson az OK gombra. Részletesebb információ az "Adatvédelmi szabályzat" menüpontban található.

A refraktométer használata

A refraktométerek a folyadékok tulajdonságainak mérésére szolgálnak, amelyhez a fény törésmutatóját hívják segítségül. Bár első ránézésre mindegyik tökéletesen egyformának tűnik, igen nagy különbségek vannak közöttük az optikai részeiket illetően. Éppen ezért fontos tisztában lenni felépítésükkel és használatukkal.

Ebben a bejegyzésben minden ezzel kapcsolatos, fontos tudnivalót összegyűjtöttünk.

Az alap mindegyiknél ugyanaz

E szerkezetek közül minden egyes típus egy speciális skálával van felszerelve, amely amelyen a mért nagyságrend vagy közvetlenül leolvasható vagy adott esetben kiszámítható az univerális fizikai egységek skálája alapján. Hangsúlyozandó, hogy a refraktométereknek alapvetően négy fő típusa létezik.

Az egyik a hagyományos kézi szerkezet, a másikba tartoznak a digitális kézi refraktométerek, de külön kategóriát képviselnek laboratóriumi és a folyamatos refraktométerek is.

A refraktométer használata

A mérés maga nagyon egyszerű egy ilyen szerkezet segítségével még akkor is, ha az analóg, ugyanis ehhez csupán néhány csepp folyadékot kell csepegtetni a rézsút állított üvegprizmára, majd az átlátszó fedelet lezárni. Így ugyanis a folyadék a prizmán egyenletesen szétttud szétterjedni. Ezt követően a prizmát a fény ellen kell tartani, így az okkuláron át láthatóvá válik az eredmény.

Természetesen egy digitális berendezés esetén mindez még inkább könnyű, hiszen ezek automatikusan mérik a minta törésmutatóját.

Nagyon fontos, hogy a refraktométert a mérések előtt ellenőrizni kell, pontosan mér-e. Amennyiben nem, a megfelelő kalibráló olaj segítségével el kell végezni a kívánt beállításokat. Ezek a műszerek rendszerint többféle mérési állományra vannak kalibrálva, így ezt is figyelembe kell venni a használat során. Emellett míg a kézi változatok esetén nagyon fontos a 20 Celsius fok körüli hőmérséklet, addig a digitális típusok már általában automatikus hőmérséklet-kompenzációval vannak felszerelve, így 0 és 40 Celsius fok között probléma nélkül képesek működni. 

Mire jó egy refraktométer?

Ez ilyen szerkezet a folyadékok tulajdonságainak közvetlen leolvasását biztosítja, amelynek számos téren nagy hasznát lehet venni. Mivel a folyadékok minőségének megőrzése számos technológiai folyamat miatt nélkülözhetetlen, így hatalmas előnyt jelent a szakemberek számára például a gépkocsikkal foglalkozó iparágakban, az élelmiszeriparban, az egészségügyben, a gép- és fémmegmunkálási iparban, de még az állat- és mezőgazdasági termékek előállítása során is.

Mindez pedig csak a jéghegy csúcsa, hiszen amellett, hogy egy egy refraktométer segítségével számos különböző folyadékot lehet tesztelni, azonosítanis lehet a drágaköveket is és értelmezni lehet az egyetemes fizikai tulajdonságot, vagyis a refrakciós indexet. Sőt, akár a méz minősége is ellenőrizhető a segítségével, de cefre és alkohol mérésénél is nagy segítséget jelenthet.

Mindezeken felül a borkészítés folyamatát is megkönnyíthető általa, hiszen a szőlőben levő mustfok is mérhető a segítségével. Vagyis számos olyan ágazat van, ahol hatalmas segítséget jelent egy ilyen berendezés. 

Bármire is használjuk a szerkezetet, minden esetben fontos, hogy meg tudjuk teremteni a használatához a megfelelő körülményeket, ugyanis csak ebben az esetben lehet ideális és pontos eredményeket kapni.

Azonban hamar bele lehet jönni a használatukba, innentől kezdve pedig csak egy kis precizitásra lesz szükség ahhoz, hogy számos területen nagy hasznát vegyük a refratométerünknek. A mindennapok során pedig rá fogunk jönni, milyen sokféle téren kerül elő majd egy ilyen gépezet.

Többi cikkünket a Blogban olvashatod!